Uppfödning av Bichon Frise

Yamio Starlines Kennel

Uppfödning av Bichon Frise


Grooming/Hundfrisör Tävlingar

Här är lite smått och gott från mina Grooming tävlingar med Bichon Frise.

Vad är grooming tävling kanske ni undrar?

 

Tävlingen går ut på att din hund ska ha minst 8-10 veckors utväxt för att sedan klippa dess frisyr som ras standarden föreskriver. Man får 2 timmar på sig för Bichon.

Hunden ska vara ren, nykammad och kloklippt innan domaren kommer för inspektionen före start. jag har då förberett mina tävlings hund med dom bästa pälsvårdsprodukterna K9 competition The Bis maker för bästa resultat. Har använt K9 serien i många år. Mjukgörande,hudvänliga,snabbtorkande effekt och super fin finsh på hundarna samt doftar dom gudomligt.

 

Domaren går igenom hunden och tittar på hur mycket utväxt och jobb du har, noterar detta och poängsätter. Du tävlar på tid och inför publik. Domarna går runt hela tiden medans du klipper. När du är klar efter 2 timmar så gör du rent ditt bord och lägger fram en snygg duk på bordet, samt en kamm så domarna kan kamma igenom din hund. De kollar så du har klippt jämnt och snyggt. De tittar så linjerna stämmer överens med ras standarden. Det krävs mycket förberedelse med att ha din hund i toppkondition. Du ska ha badat och fönat hunden innan och kammat igenom hunden. Det får inte fastna med kammen någon stans när man kammar pälsen, det extremt viktigt då hunden blir även kammad av domaren i efterhand. Har man inte gjort dessa förberedelser kan man få minus i poängsättning av domaren.

Du kan möta hundfrisörer fråna hela världen när du tävlar i din klass. Det finns klasser som "Beginner class" som är för nybörjare på sin ras. Sen finns det "Open class" som man deltar i om man tävlat och klippt Bichon mer än 1 år. Vinner man sin klass i "Open class" så blir man uppgraderad till "Champion class". Man kan bli placerad från första plats till tredje plats. Må bäste man vinna!  

 

Vill man vara med på en tävling så är mitt tips att öva hemma innan på tid. När du klarat av att färdig ställa din Bichon på 2 timmar från 8-10 veckors utväxt, ja då är du redo att sätta gång och tävla. Tävla för mig är väldigt kul spännade och framförallt givande. Du lär dig väldigt mycket om rasens anatomi samt att få en gemenskap med andra hundfrisörer från andra länder och utbyter kunskap och knyter kontakter. Visst det krävs lite nerver för detta för det är mycket press. Men man måste tro på sig själv och se det som en kul sport och man gör sitt bästa oavsett hur det går. Bichonen älskar uppmärksamhetet och så fort jag börjar packa inför en resa så skäller mina bichons och tjoar och studsar av glädje för dom vill följa med på detta roliga äventyr. Utöver tävlingen så är det en trevlig gemanskap med middagar och den stora festen som hålls för alla hundfrisörer och domarna på lördagkvällen med sång och dans med god mat. Man får nya vänner och vi släpper tävlandet för stunden och har bara har kul. 

 

 

Jag har tävlat sen 2011 med min cockerspaniel, samt lånat andras hundar och raser där jag även har placerat mig i de olika klasserna. Vill man se mina andra resultat får man gå in på Mariashundtrim.se.

 

Första gången som jag tävlade med Bichon Frise var 2014. Jag bara älskar att klippa Bichoner, är helt såld och förälskad i rasen. Min uppfödare från kenneln White Vision har ställt upp med sina Bichons så att jag har kunat låna hundar av henne. Är så tacksam för det. Några hundar som jag tävlat med är Pam Joy Honey och Prince och såklart min egna Isabell.

 

Jag åker med ett gäng hundtokiga pälsnördar som jag själv och tävlar runt om i Europa. Har varit på hundfrisör tävlingar i Belgien, Polen, Spanien, Italien, Danmark, Norge och Sverige. Jag är även med i Svenska grooming Landslaget för Sverige och blivit uttagen både år 2015 och 2017. Är väldigt stolt och fått äran att representera min ras Bichon frisé i dessa sammanhang. Vi är ett lag på 4 personer som tävlar lag. Den som samlar ihop flest poäng under en 2 års period, dvs att man måste placera sig 1a 2a eller 3a. Då tilldelas det poäng för placering. Väldigt roligt och utmanande och det krävs mycket kunskap om rasen linjer samt största nogrannhet.  

 

Mina resultat. 

 

Bichon Frise Placeringar                                                                                       

 

Master Grom  Polen  2014 

1a plats open

 

Sweedgroom  Sverige  2015 

1a plats champion

 

SGC Danmark  2015 

3e  plats champion

 

Mastergroom Polen 2016 

1a plats champion

 

Scandinavian mastergroom Sverige 2016

 3e plats champion

 

Swedgroom Sverige 2017

3e plats champion

 

Perfect Cut Norge17 nov 2017

1a plats championklass

 

SDGA grooming competition Sverige 26 okt 2019

1a plats championklass